Almás pite glutén- és laktózmentesen
Elkészítés:
1. A tésztához egy tálban a lisztet a sóval elkeverem, majd a kockára vágott puha margarint a liszttel apróra morzsolom.
Kanalanként hozzáadom a jeges vizet és alaposan átgyúrom.
2. A tésztát lisztezett deszkára
teszem, jól átgyúrom hogy puha, sima tésztát kapjunk, majd két részre
vágom úgy, hogy az egyik nagyobb darab legyen, ez lesz a pite alja. A
kisebbik fele lesz a pite teteje. Folpackba csomagolom a két tesztát és fél órára hűtőbe teszem.
3. A töltelékhez az almákat megpucolom, ujjnyi kockákra vágom. Elkeverem a reszelt citromhéjjal és a fűszermixel.
4. Egy közepes fazékban a cukrot felolvasztom, karamellizálom, majd
óvatosan hozzáöntöm a vizet. Vigyázat, a gőz felcsap, biztos távból
öntsük rá! Ezután addig kevergetem, amíg a cukor teljesen fel nem olvad.
5. A cukros vízhez adom a fűszeres almakockákat, majd közepes lángon, fedő alatt kb 10 perc alatt puhára főzöm.
6. Egy pite formát vékonyak kivajazok, liszttel meghintek.
A hűtőből kiveszem a nagyobbik darab tésztát, lisztezett deszkán kör alakúra nyújtom. Akkorára nyújtom, hogy a formába szépen illeszkedjen.
Ezután a tésztát a formába egyengetem, belenyomkodom, villával megszúrkálom, kilógó részeit levágom.
7. Előmelegített sütőben 160 °C-on pár perc alatt aranybarnára sütöm, majd hagyom kihűlni.
8. A tészta kisebbik felét lisztezett
deszkán kinyújtom, majd vagy akkora alakúra nyújtom hogy majd a pite
tetejét szépen befedje, vagy pedig tetszőleges formákat szaggatok ki
belőle amivel a pite tetejét díszíthetem.
Én itt a levél minta mellett döntöttem, a maradék tésztából pedig virágokat formáztam.
9. A pitét befedem a tésztával, majd tejjel lekenem és cukorral meghintem. Előmelegített sütőben 160 °C-on addig sütöm a piténket, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
Ezután hagyom teljesen kihűlni, porcukorral tálalom.Hozzávalók
Tészta :
- 300 g gluténmentes liszt (all purpose)
- 1 tk só
- 180 g margarin
- 8 ek jeges víz
Töltelék :
- 200 g alma (gála, idared vagy jonagold)
- 50 g cukor
- 1 tk reszelt citromhéj
- 4 ek almás sütemény fűszermix
- 100 ml víz
Tetejére :
- 2 ek laktózmentes tej
- 2 ek cukor