Almás pite glutén- és laktózmentesen

Elkészítés:

1.  A tésztához egy tálban a lisztet a sóval elkeverem, majd a kockára vágott puha margarint a liszttel apróra morzsolom. Kanalanként hozzáadom a jeges vizet és alaposan átgyúrom.

2. A tésztát lisztezett deszkára teszem, jól átgyúrom hogy puha, sima tésztát kapjunk, majd két részre vágom úgy, hogy az egyik nagyobb darab legyen, ez lesz a pite alja. A kisebbik fele lesz a pite teteje. Folpackba csomagolom a két tesztát és fél órára hűtőbe teszem.

3. A töltelékhez az almákat megpucolom, ujjnyi kockákra vágom. Elkeverem a reszelt citromhéjjal és a fűszermixel.

4. Egy közepes fazékban a cukrot felolvasztom, karamellizálom, majd óvatosan hozzáöntöm a vizet. Vigyázat, a gőz felcsap, biztos távból öntsük rá! Ezután addig kevergetem, amíg a cukor teljesen fel nem olvad.

5. A cukros vízhez adom a fűszeres almakockákat, majd közepes lángon, fedő alatt kb 10 perc alatt puhára főzöm.

6. Egy pite formát vékonyak kivajazok, liszttel meghintek.
A hűtőből kiveszem a nagyobbik darab tésztát, lisztezett deszkán kör alakúra nyújtom. Akkorára nyújtom, hogy a formába szépen illeszkedjen. Ezután a tésztát a formába egyengetem, belenyomkodom, villával megszúrkálom, kilógó részeit levágom.

7. Előmelegített sütőben 160 °C-on pár perc alatt aranybarnára sütöm, majd hagyom kihűlni.

8. A tészta kisebbik felét lisztezett deszkán kinyújtom, majd vagy akkora alakúra nyújtom hogy majd a pite tetejét szépen befedje, vagy pedig tetszőleges formákat szaggatok ki belőle amivel a pite tetejét díszíthetem.
Én itt a levél minta mellett döntöttem, a maradék tésztából pedig virágokat formáztam.

9. A pitét befedem a tésztával, majd tejjel lekenem és cukorral meghintem. Előmelegített sütőben 160 °C-on addig sütöm a piténket, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
Ezután hagyom teljesen kihűlni, porcukorral tálalom.

Hozzávalók

Tészta :
- 300 g gluténmentes liszt (all purpose)
- 1 tk só
- 180 g margarin
- 8 ek jeges víz

Töltelék :
- 200 g alma (gála, idared vagy jonagold)
- 50 g cukor
- 1 tk reszelt citromhéj
- 4 ek almás sütemény fűszermix
- 100 ml víz

Tetejére :
- 2 ek laktózmentes tej
- 2 ek cukor

Picipiros konyhája
Minden jog fenntartva 2023
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el