Créme brulée fánkok
Elkészítés
1. A tejet meglangyosítjuk, egy ek. cukrot teszünk bele és felfuttatjuk benne az elmorzsolt élesztőt.
2. A lisztet átszitáljuk,
elkeverjük a sóval, cukorral, a tojások sárgájával és a felfuttatott
élesztős tejjel, majd folyamatos eldolgozás mellett hozzáadagoljuk a
folyós, de nem forró margarint. Addig gyúrjuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk.
3. Meleg helyen, letakarva 1 órán át kelesztjük.
4. Lisztezett deszkán a tésztát jól átgyúrjuk, kb 4 cm vastagra
nyújtjuk, és tenyérbelső méretű szaggatóval köröket szaggatunk ki
belőle. Nekem 8 db jött ki belőle. Miután kiszaggattuk a köröket,
letakarva kis távolságra hagyjuk őket még pár percig kelni.
5. A krémhez a pudingport elkeverjük a két féle cukorral, pár kanál
tejjel, majd hozzáadjuk a tej többi részét és folyamatos keverés
mellett, lassú tűzön nagyon sűrű krémet főzünk belőle.
6. Bő olajat hevítünk, majd közepes lángon hármasával megsütjük
benne a fánkokat. Először az egyik felüket egy percig, fedő alatt, majd a
másik felüket ugyanígy. Papírtörlőre szedjük őket és hagyjuk kissé hűlni.
7. A krémet hegyes végű habzsákba töltjük, megbökjük vele a fánkok
szalagját és ezen át megtöltjük a fánkokat. Ami kibuggyan, egyszerűen
töröljük le.
Szúrt felével felfele döntsük őket egymásnak.
8. Egy sütőrácsot a mosogató fölé helyezünk.
A cukrot kis lábasban felhevítjük, karamellizáljuk, majd a legalacsonyabb lángra állítjuk. A fánkok egyik oldalát belemártjuk és a csupasz felükkel lefele rács
felett hagyjuk őket megszilárdulni. Amíg megszilárdulnak, lehúzzuk a
tűzről a karamellt is. Amikor már megszilárdultak, visszatesszük a tűzre a karamellt és
most a csupasz felüket mártjuk bele és a megszilárdult felükkel tesszük a
rácsra.
9. Amikor a másik felük is megszilárdult és kihűlt, fogyaszthatjuk őket.
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g liszt
- 50 g margarin
- 30 g élesztő
- 3 dl tej
- 2 db tojás sárgája
- 2 ek cukor
- 1 csipet só
Krémhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 300 ml tej
- 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
- 4 ek cukor
Máz:
- 300 g cukor