Karácsonyfagömb vörösbársony torta

Elkészítés

1. A piskótához egy tálban a lisztet, kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát, cukrot és sót elkeverjük, egy másik edényben az írót, az olajat, vanília aromát, ételfestéket.

2. A száraz alapanyagokhoz kanalanként hozzáadjuk a nedveseket és minden alkalommal jól elkeverjük, míg a végén szép, csomómentes nem lesz.

3. Egy félgömb alakú tortaformát kibélelünk, majd beletöltjük a tésztát és előmelegített sütőben, légkeverés mellett 160 C-on kb. 30-40 percig sütjük, tűpróbáig. Ezután a formában hagyjuk hűvös helyen teljesen kihűlni.

4. A krémhez a cukrászhabot felverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a tojáslikőrt, a mascarponet és a bourbon vaníliát. 30 percig hűtőben tároljuk.

5. A piskótát óvatosan kiborítjuk a formából, majd lapjában egy éles késsel három részre vágjuk. Jó vastagon megkenjük krémmel a lapok között, a maradékkal pedig bevonjuk a tortát úgy, hogy sima legyen a felülete.

6. A piros fondantot porcukros szilikon lapon kör alakban kinyújtjuk, majd a szilikonról finoman a félgömb piskótánkra borítjuk.

7. A fondant széleit a gömb aljához nyomkodjuk ügyelve rá, hogy a felület ne legyen ráncos a piskótán, az alján kilógó részeket pedig körben levágjuk.
Fondant simító lappal addig simítgatjuk a tortánkat, amíg a felülete szép egyenletes nem lesz.

8. A fehér fondantot kinyújtjuk, majd a nyomókorongokkal kis hópihéket szaggatunk ki belőle és a tortára simítjuk őket. A maradék fondantból a torta tetejére fogantyút formázunk és egy szalagot átfűzünk rajta.

9. Fogyasztás előtt legalább 2 órán át hűtőben hűtjük.

Hozzávalók

Piskóta:
- 300ml olaj
- 500g liszt
- 2 ek kakaópor
- 4 tk sütőpor
- 2 tk szódabikarbóna
- 560g barnacukor
- 1 tk só
- 400ml író
- 4 tk vanília aroma
- 30ml piros ételfesték
- 4 nagyobb tojás

Krém:
- 500 ml cukrászhab
- 250 g mascarpone
- 10 ek tojáslikőr
- 4 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csomag bourbon vaníliaBevonat:
- 500 g piros fondant
- 200 g fehér fondant

Formához:
- félgömb alakú tortaforma
- fondant simító lapocska
- hópehely formájú nyomókorong
- szalag

Picipiros konyhája
Minden jog fenntartva 2023
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el