Zselatinvirág
Elkészítés
1. Először az átlátszó zselét készítjük el, ez lesz az alap, amibe a minta kerül.
A zselatint 100 ml vízzel elkeverjük, és hagyjuk állni 10-15 percig, amíg összeáll.
2. A víz többi részét a cukorral és borkősavval elkeverjük, majd
közepes lángon addig kevergetjük, amíg ki nem tisztul a víz és a cukor
feloldódik. Ezután levesszük a tűzhelyről. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk
fel! Hozzáadjuk az összeállt zselatint és addig kevergetjük, amíg teljesen fel nem oldódik.
3. A kész zselatint tölthetjük akár desszertes tányérba, keverő
tálba, vagy akár szilikon formába is, nem kell kibélelni. Utóbbinál
ügyeljünk rá, hogy előbb egyenletes felületre tegyük a formát, hogy
utána ne loccsantsuk ki belőle a zselatint ha megfogjuk a forma
széleit.
4. Hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd tegyük hűtőbe pár órára
vagy akár egy éjszakára pihenni, amíg teljesen megdermed. A nem
megfelelően dermedt zselatinban szét fog folyni a színes zselatin!
5. A színes zselatinhoz a zselatin port 5 ek. vízzel elkeverjük és hagyjuk 10-15 percig teljesen összeállni.
6. A tej felét a cukorral, vanília aromával összekeverjük, és
közepes lángon addig melegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik benne,
majd lehúzzuk a tűzről. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel!
7. Hozzáadjuk a maradék tejet és a zselatint, majd addig kevergetjük, amíg a zselatin teljesen fel nem oldódik.
8. A zselatint kedvünk szerint színezhetjük és ízesíthetjük
aromával, színezékkel és fecskendőbe töltve zselé formázó tűkkel
tetszőleges mintákat nyomunk az áttetsző alap zselatinba.
9. Ha elkészültünk, pár órára hűtőbe tesszük. Amikor megdermedt, a
formát pár percre langyos vízbe helyezzük, majd kiborítjuk a formából
egy sima felületre, vagy pedig egy piskóta lapra.
Hozzávalók
Fontos kellékek:
- zselé formázó tűk
- fecskendő
Az átlátszó zselatinhoz:
- 30 g zselatin por
- 400 g kristálycukor
- 1 l víz
- 1 tk borkősav
- ízlés szerint étel aroma
A színes zselatinhoz:
- 10 g zselatin
- 250 ml tej vagy laktózmentes tej
- 100 g kristálycukor
- 1 tk vanília aroma
- ízlés szerint étel aroma